Kuka mie oon?

 

Olen Tuonen Tilin yksinyrittäjä ja kirjanpitäjä, nimeltäni Maija.

Kirjanpito kiinnosti miuta jo peruskoulun jälkeen, kun suoritin kaksoistutkintoa kauppiksessa. Matikassa en ole koskaan ollut kovin hyvä, mutta kirjanpito tuntui heti helpolta. Siinä numeroiden pyörityksellä olikin yhtäkkiä joku looginen tarkoitus. Ajauduin kuitenkin kaupallisen koulutuksen kautta asiakaspalvelutehtäviin, ja vasta myöhemmin kouluttauduin taloushallinnon tradenomiksi. Olen työskennellyt sittemmin taloushallinnon tehtävissä aina talousassistentista ja ostoreskontrahommista alkaen kirjanpitäjäksi saakka. Eniten pontta omaan yritykseeni sain työskennellessäni kirjanpitäjänä pienessä tilitoimistossa, jossa vastasin useiden asiakkaiden taloushallinnosta itsenäisesti. Tein siis tismalleen samaa työtä kuin nyt, mutta tällä hetkellä vastaan myös ihka oman toiminimeni asioista. Olen ikuinen oppija (ja opiskelija), ja yrittäjyydessä ihaninta onkin ollut tutustua mitä mielenkiintoisimpiin juttuihin sen oman ydinosaamisen ulkopuolelta (esimerkiksi markkinointiin).

Pari vuotta sitten päätin hypätä palkkatöistä elämään omanlaistani elämää. Aloitin kirjallisuuden opinnot yliopistossa kulttuurintutkimuksen koulutusohjelmassa. Olen aina ollut kiinnostunut kirjallisuudesta, luovuudesta ja kulttuurista, ja opinnoista haen asiantuntemuksen lisäksi myös ”sisäpiirin” tietoa ja verkostoitumista suomalaiseen kulttuurialaan. Toimin pari vuotta ainejärjestön hallituksessa rahastonhoitajana (luonnollisesti). Mitä enemmän tutustuin kulttuuritoimijoihin, sitä ilmiselvemmäksi kävi että kirjanpidon ja yritystoiminnan koukerot ovat aika kaukana keskimääräisen luovan yrittäjän mielenkiinnosta ja osaamisalueesta. Miksi siis haaskata kertynyt ammattitaitoni taloushallinnon saralta? Kulttuurialalla tarvitaan kirjanpitäjiä, siinä missä muuallakin. Tarkoitukseni onkin tarjota luovien alojen pienyrittäjille joustavaa, helposti lähestyttävää ja budjettiin sopivaa taloushallintoa. Kulttuuria ja talousasioita yhdistän myös vapaa-ajallani toimimalla joensuulaisen Popkatu-yhdistyksen hallituksessa (rahastonhoitajana tietty).

Haluan elää omaa elämääni siten, että maanantai ei ahdista, saan elannon tekemällä itselleni mielekkäitä asioita, ja aikaa riittää myös niihin juttuihin, joista en saa rahaa (tärkeimpinä opinnot, yhdistyshommat, virkkaaminen ja pelaaminen). Olen samassa veneessä muiden pienyrittäjien kanssa, ja tämä on myös Tuonen Tilin ydin. Asiakkaani saavat keskittyä asioihin, joista nauttivat, ja minä hoidan sen numeronäpertelyn.

 

Luovan yrittäjän tilitoimisto